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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Territorial; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  21/03/2018
Data da última atualização:  14/01/2020
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  TEIXEIRA, A. H. de C.; TONIETTO, J.; LEIVAS, J. F.
Afiliação:  ANTONIO HERIBERTO DE C TEIXEIRA, CPATC; JORGE TONIETTO, CNPUV; Janice F. Leivas.
Título:  Water balance indices for tropical wine grapes.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  In: JORDÃO, A. M.; COSME, F. Grapes and wines: advances in production, processing, analysis and valorization. Intech, 2018. Chapter 5, p. 77-90.
DOI:  http://dx.doi.org/10.5772/intechopen.7275
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Over the last few decades, the Brazilian semiarid region has appeared as one of the main tropical wine production areas in the country. The aim of this research was the elaboration and application of water balance indices to upscale them in the wine grape growing regions of the Petrolina and Juazeiro counties in the states of Pernambuco (PE) and Bahia (BA), respectively, simulating different pruning dates along the year. Previous energy balance measurements were used for relating the crop coefficient (Kc) with the accumulated degree-days (DDac). The model was applied to upscale the water balance indices during the growing seasons (GS). It was concluded that if irrigation water is available, the best pruning periods are for GS from May to July because of better natural thermal and moisture conditions. Much care should be taken for pruning done in other periods of the year, with regard to the effect of increasing thermal conditions on wine quality. The classifications and delimitations done, joined with other environmental characteristics, are important for a rational planning of the commercial tropical wine production expansion, mainly in the actual situations of climate and land use changes together with rising water competition along the years in the Brazilian semiarid region.
Palavras-Chave:  Vineyard adaptation.
Thesagro:  Vitis vinifera.
Thesaurus Nal:  Crop coefficient; Evapotranspiration; Water resources.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174272/1/chapter-grapes-2018.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPM5100 - 1UPCPL - DD18/098CL2018.098
CNPUV17692 - 1UPCPL - DD18.06080
CPATC25671 - 1UPCPL - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoDANNER, M. A.; RASEIRA, M. do C. B.; SASSO, S. A. Z.; CITADIN, I.; SCARIOT, S. Repetibilidade de caracteres de fruto em araçazeiro e pitangueira. Ciência Rural, Santa Maria, v. 40, n. 10, p. 2086-2091, Out., 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoDANNER, M. A.; RASEIRA, M. do C. B.; SASSO, S. A. Z.; CITADIN, I.; SCARIOT, S. Repetibilidade de peso de fruto e de duração do ciclo em ameixeira e pessegueiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 45, n. 8, p. 872-878, ago., 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Unidades Centrais.
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